Lada dzień mogą zaskoczyć nas pierwsze przymrozki. Jednym z plusów takiego spadku temperatury jest przemrożenie owoców berberysu. W ten sposób tracą swój gorzki smak, a my możemy przygotować z nich pyszny i zdrowy trunek.
Oprócz walorów smakowych, dobrze działa na wątrobę. Oczywiście w dawkach leczniczych :)
Składniki:
- 0,3 kg przemrożonych owoców berberysu
- 0,5 l alkoholu 60-70%
- 0,3 l wody
- 3 stołowe łyzki miodu
- 2-4 goździki
- 20g startego lub posiekanego imbiru
Przygotowanie:
Owoce umieszczamy w naczyniu, zalewamy alkoholem i przestygniętym syropem miodowym. Dodajemy goździki i imbir. Naczynie zamykamy i odstawiamy w nasłonecznione miejsce na 6 tygodni i co jakiś czas wstrząsamy. Po tym czasie trunek filtrujemy i zlewamy do butelek. Możemy spożyć go odrazu, ale z czasem nabiera lepszego smaku.
Komentarze
Prześlij komentarz